І. У СКОВОРОДІ
1. Легкі налисники (на 8 осіб). 3 чашки муки, 1 ложка соли, 11/2 ложки порошку до пегіння, 1 до 2 яєць, 2 гашки молока, 2 ложки розтопленого масла або оливи, олива до смаження.
Замішати разом муку, сіль, порошок. Додати збиті яйця, молоко та розтопленого масла. Все добре помішати та по одній ложці виливати на гарячу, помащену оливою сковорідку. Смажити аж поки не вийдуть бульки зверху налисника. Обернути на другий бік.
2. Присмажений сирний сандвіч. Покласти відрізок чи два американського сиру між два окрайці «білого» хліба. Легко помастити верхи сандвіча (з одного і другого боку) маслом і покласти на гарячу, помащену товщем, сковорідку. Коли один бік зарум’яниться, обернути на другий бік. (Такий сандвіч дуже смачний із гарячою помідоровою юшкою).
3. Смажена картопля. На помащену сковороду (з розігрітим маслом чи оливою) тонко нарізати почищену картоплю й посолити. Коли картопля з одного боку зарум’яниться, обережно обернути П на другий бік. Добре посмажену картоплю накрити покришкою і за хвилину відставити (зняти з вогню).
4. “Розтріпані Йоськи” на 6 осіб. 1 фунт меленого м’яса, 1 велика цибуля, 1 пушка помідорового соку або «пасти», 1 ложечка соли, 1/2 ложечки перцю, 1/2 чашки води, олива.
Присмажити на оливі до м’якости покраяну цибулю, додати м’яса і мішаючи смажити аж кусочки м’яса будуть бронзового кольору. Увілляти одну пушку помідорового соку, води, додати перцю та соли. Все добре вимішати. За 15 хвилин можна подавати на булочках чи хлібі.
5. Ковбаски. Смажити на посмарованій сковорідці разом із розрізаною булочкою, яку кладемо розрізаним боком на сковорідку, щоб гарно зарум’янилася. Треба пильнувати, щоб булочка не згоріла, бо ковбаска потребує довше смажитись. Найпевніше буде, коли її смажитимемо тоді, як ковбаска уже зарум’яниться.
Ковбаски з “несподіванкою”. Розтяти поздовж ковбаску. Вкласти всередину сиру чи квашену капусту. Зверху обвинути ковбаску скибкою солонини. Смажити на сковороді до рум’яности.
ІІ. В БАНЯКУ
1. Основна юшка (на одну особу). Кілька кусочків м’яса, 1/2 цибулі, 1 ложка масла, 1 картопля, 1/4 чашки гороху або одна сира морква, 2 чашки води, сіль, перець.
На дні баняка підсмажити на маслі накраяну цибулю до румяности. Додати м’яса, горошку (моркву), води. Варити помалу аж м’ясо буде м’яке. Прикінці (з півгодини перед тим, як юшка мас бути готова) додати дрібно налряної картоплі, до смаку соли та перцю.
2. Локшина з сиром (“клюски”). На солений окріп кинути пачку якогобудь роду локшини (макаронів). Помішати та почекати з 15-20 хвилин. Обережно довгою виделкою чи патичком витягти та спробувати перекусити локшину, чи м’яка.
Відцідити та легко перемішати з ложкою масла. До локшини додати якогонебудь сиру та добре помішати (найкраще білий фармер- ський сир, або жовтий (американський).
3. Мішанка (на 8 осіб). Цибуля, 8 ковбасок, 2 пушки пегенсл квасолі («бейкед бінз»), 1 пушка кукурудзи, масло або олива, сіль, перець, хліб або булочки.
Підсмажити на маслі чи оливі до рум’яносте дрібно накраяну цибулю. Вкинути до неї покраяні ковбаски. Добре їх підсмажити. Додати печеної квасолі та кукурудзи разом із сосом. Подавати гарячі з хлібом чи булочками.
III. НА ПАТИКУ
1. Кручений хліб (на одну особу). 1/2 чашки муки, 1 ложечка порошку до печіння, 1 ложечка оливи або маргарини, дрібка соли, 1/4 чашки води (приблизно), додаткової муки. Зелений (сирий) патик, обчищений на одну третину з одного боку, паперовий кубок.
У кубку замішати борошно, порошок, сіль. Додати оливи або маргарини. Доливати помалу води, щоб зробилося густе тісто. Якщо тісто зарідке, додати трішки муки. Пригріти обчищений кінець патика і посипати борошном. Побілити руки мукою. Зробити з тіста довгий пас. Обкрутити тісто довкола патика, лишаючи вільне місце між пасками. Обертаючи на всі боки, смажити б цалів від жару, щоб середина спеклася, а верх не пригорів.
Тісто легко само відстане від патика, коли буде готове. Можна тоді начинити дірку в тісті мармелядою, сиром, чи горіховим маслом.
2. Піонерська лапка (на 8 осіб). фунти меленого м’яса, 1 гашка тертої булки, 2 яйця, перець, сіль до смаку.
Добре все вимішати. Поділити на 16 частинок. Помалу рівно обліпити вичищений кінець патика однією частиною «мішанки», але уважати, щоб мішанка довкола патика була всюди однаково завгрубшки. Пекти помалу на жарі, часто обертаючи патика, щоб усе рівномірно спеклося. Легко покрутити патиком, щоб витягнути готову «лапку» на булочку.
3. “Бабзи”. На довгий «зелений» патик настромити за гергою кусок м’яса (шинка, ковбаса), 1/4 відрізка цибулі, солонини, 1/4 напівзвареноі бараболі та грубий відрізок сирого огірка, повторюючи цю порцію в тому самому порядку, лишаюги поміж окремими родами харгів відступи.
На хвилину приставити патика близько до жару, щоб присмалити, а тоді помалу пекти на віддалі, аж поки все це не спечеться.
4. Десерт на патику (на 8 осіб). 16 «подушечок» (маршмелов), 1 велика коробка ванілевих тістечок, 6 малих чоколяд (кожну чоколяду поділити на 3 частини), зелені патички.
Зробити сандвіч із двох коржиків та з одним куском чоколяди. На патику прирум’янити «подушечку» та вкласти в середину чоколядового сандвіча. Легко втиснути, — і — «Смачного!»
Можна обійтися і без коржиків. Розділити «подушечку». Встромити в середину кусочок чоколяди, настромити на патик і присмажити.