Розкласти вогонь на вільному повітрі не раз не така легка справа, як це могло б здаватися.
Важливо при тому, щоб зібране й складене паливо зайнялось вогнем уже від першого сірника і не погасло, коли згорить перший легкопальний матеріял. Уміння розпалити вогонь одним чи двома сірниками може дуже пригодитися Тобі, особливо, коли в Тебе немає більше сірників. А це легко може трапитись Тобі на мандрівці, в час походу чи у темряві, коли вогню Тобі і Твоїм друзям дуже потрібно.
Ось як Тобі треба братись до розпалювання вогнища:
- Вибери догідне місце, не менше як 5 кроків від кущів чи найближчого дерева. Дивись, щоб вогонь не пошкодив галуззя найближчих дерев. Зверни увагу на те, куди віє вітер — туди він буде нести полум’я та іскри.
- Прочисти вибране місце, зриваючи в промірі трьох кроків суху траву, визбирай сухе листя, шишки, чати ння і т. п.
- Назбирай сухих, але не прогнилих галузок або нарубай сухих патичків з грубілого куска дерева, таких довгих, щоб можна було з них поставити малу пірамідку, подібну до стіжкуватого індійського намету. Приготуй матеріял на розпал, як напр., сухий зім’ятий папір, суха трава, солома, просохле чатиння і т. п. Приготуй трохи довшого і грубілого сухого дерева.
- Тепер викопай у землі малу ямку, поклади туди легкопальний матеріял, над ним збудуй пірамідку з приготованих малих патичків, а тоді ще другу, трохи вищу від першої, з грубшого матеріялу.
- Тепер стань навколішки плечима до вітру, засвіти сірник, почекай, щоб розгорівся, і, охороняючи долонями від вітру, підсунь його під легкопальний матеріял, якнайближче землі.
- Якщо піраміда загориться, докладай щораз то грубілі куски дерева з того боку вогнища, звідки віє вітер. Коли на цьому вогнищі думаєш варити страву, то треба для цього багато жару. В тому випадку кладемо кілька грубших полін кінцями у вогнище і підсуваємо їх щораз далі в середину вогню. Вогке чатиння, солома, гниюче листя дають багато диму. Ним можемо проганяти комарів, а також давати димові сигнали, як це робили колись наші козаки на степах України, остерігаючи перед ворогом, що наближався.
Щоб зварити страву, будуємо звичайно польову кухню, про що буде мова в дальшому розділі цієї книжки (дивись: Будова кухні й умілість куховарства), але коли на це немає часу, можемо зварити одну-дві страви теж над вогнищем. Мусимо для цього мати на чому завісити казан.
Для одної страви можемо вдоволитися, одним, добре в землю застромленим, трохи зігнутої форми дрючком чи гилякою.
Якщо хочемо варити дві або більше страв, тоді вживаємо риштовання з двох розгалужених стовпців і поперечки або й двох сирих грубих полін, покладених побіч.
Дуже важливо, щоб добре й прямовисно вбити в землю стовпці (ніжки). Коли вони слабо осаджені або похилі, може нас стрінути прикра несподіванка: риштовання разом зі стравою може перевернутись.
В кам’янистому терені дуже важко або й неможливо вбити як слід стовпці. Тоді можемо для завішення казана вжити триніжок (“козел”) з досить довгих рівних дрючків (палиць). Вбивати їх у землю непотрібно, вистачить обложити кінці палиць камінням. Можемо теж нашвидкуруч покласти кілька рівних каменів, які будуть творити підпору для казана, і поміж «ими розпалити вогонь.
При паленні вогнища пам’ятай про такі дві важливі речі:
- Впевнися, що на тому терені вільно палити вогонь.
- Не залишай вогню без уваги, а відходячи, розгорни жар, закинь вологою землею і погаси його так докладно, щоб він не міг розгорітись наново.
Від необережно залишених вогнів згорають нераз дуже великі простори лісів. Тому у різних державах за таку злочинну недбайливість карають навіть тюрмою.