Варення для цілого табору у курінному, спеціялізаційному таборі чи на мандрівці — це одна із вмілостей, яку всі учасники поважно цінять, і кожний, хто мав “щастя” бути кухарем у таборі, знає, що це значить. Звичайно учасники мають для кухаря або похвали, або нарікання (ці останні частіше), і не легко всіх задоволити. Ця доволі невдячна праця получена ще й з тим, що треба резиґну вати з усіх приємностей таборування і виплакувати свої очі біля вогнища, яке не хоче горіти. Пригадаймо собі з нашого таборування, як часто таборовий кухар мусить залишитися в таборі, коли всі учасники йдуть на прогулянку, як мусить перший вставати, щоб приготовити сніданок, і як приходить останній на вогник чи ватру. Бідні мученики таборового варення!
І ось саме цим майбутнім “мученикам” хочемо піддати ідею, яка може їм допомогти не лише зварити смачну їжу, але й не журитися нею довший час, без підсилювання вогнища і без страху, що буде вона або припалена, або недоварена. А може з часом і з вправою у такому варенні навіть кухарі зможуть іти з цілим табором на мандрівку?
Наша ідея повільного варення зовсім не нова — вона тепер дуже популярна, і спеціяльні горшки для такого варення, т. зв. “крок пат”, продаються у крамницях тисячами. Але ці горшки потребують електричного струму чи газу і призначені для люксусового домашнього господарства. А тимчасом ми можемо мати в літньому таборі чи на мандрівці таку саму вигоду і це виконану власними руками. Засада повільного варення полягає на тому, щоб страва доспівала сама у своїй власній гарячі у щільно замкненій посудині. Отже треба зробити спершу щільну ізоляцію, яка б не випускала природного тепла. На це найкраще приготовити відповідної величини картон або дерев’яну пачку і обкласти її спід та всі чотири стіни сіном, старими газетами або штучною соломою, яку вживають крамниці для опакування речей, що можуть збитися. Треба це однак зробити дуже щільно, залишаючи по середині місце на горщик, у якому будемо варити. Так само обкласти цим матеріялом накривку до пачки.
Приготовити їжу, яку хочемо варити, так як звичайно (найкраще підхожий до такого варення “ґуляш”), і раз її заварити у горщику, який має ввійти до ізольованої пачки. Коли закипить на одвертому вогні, негайно зняти, добре закрити горщик і вкласти його до пачки, прикриваючи ізольованою накривкою. Гаряч у завареній їжі не може вийти через ізоляційний матеріял (байдуже, чи це сіно, чи газети), і їжа легенько вариться впродовж декількох годин без нічиєї допомоги та без страху, що пригорить або недоспіє. А кухар не мусить залишатися у таборі, коли всі інші йдуть на прогулянку або купатися.
Може, недосвідченим таборовим кухарям цей спосіб видається неправдоподібним — але поспитайте своїх мамів чи бабунь, які пам’ятають тяжкі воєнні та післявоєнні часи в Евро- пі, коли так мало було опалу чи газу. У тих роках неодна з них цим способом варила, ощаджуючи пальне.
Подібний вислід повільного варення можна також осягнути в таборі, уживаючи залізної важкої посудини з накривкою, яку зовуть в Америці “дач-овен” (голлянська піч?). Раз заварену в ній їжу треба вкласти у яму з вогнища, коли земля ще гаряча або викладена вугликами, і там їжа “доходить”. Однак ці горщики дорогі та не дуже великі — отже на більшу кількість таборовиків не вистачають.
Обов’язки кухонних в таборі
- Вставати завчасно, щоб могти приготовити сніданок.
- Приготовляти всі страви на заплянованнй час.в порозумінню з головним кухарем.
- Видавати страви,
- Мити й ховати у магазин ввесь посуд та кухонне приладдя після кожної страви.
- Втримувати завжди взірцевий порядок в кухні, біля неї та в магазині.
- Помагати гігієнічно перетримувати харчі.
- Обов’язки кухонних починаються після сніданку а кінчаються варенням сніданку в наступному дні.
Обов’язки дижурних в таборі
- Доставляти воду до миття та до пиття.
- Доставляти дрова, ріща і т.д. для кухні та залишати досить дров стійці (Дрова повинні бути заховані від дощу).
- Дбати про порядок та чистоту в лятрині, (включає щоденне посипання вапном) при ямах на відпадки та на помиї.
- Спалювати чи виносити на зазнечене місце сміття.
- Дбати загально про чистоту таборової площі.
- Перевіряти інвентар (список) таборового виряду і ховати після зайнять виряд у магазин. Зголосити, якщо треба щось направити.
- Обов’язки дижурних починаються після сніданку і кінчаються після сніданку наступного дня.