Ми усі, що привикли вже дуже до вигод, до усіх вишуканих удогіднень щодо варення на електриці чи на спеціяльних кухнях, огріваних проміннями, думаємо, що без усіх цих споруд можна хіба в природі їсти лише холодні, готові харчі, які завчасу були приготовані. Але це зовсім не так. Ми вже не раз подавали на сторінках “Юнака” поради, що і як можна варити на відкритому вогні на курінному чи мандрівному таборі, та знаємо з практики, що можна варити дуже смачні потрави. Сьогодні вам приклад, в який спосіб можна спекти курку, маючи лише мотузок і сірники для підпа- лення вогню. Невелику курку треба добре вимити, посолити внутрі та напхати начинкою і зашити. Побудувати з двох, відповідної величини та формату, патиків стояк (як показує рисунок). До кінця його прив’язати скручений мотузок, до якого долішної частини прикріпити “віяльце” (зроблене з галузки ВІДПОВІДНО загненої). До “віяльця” прив’язуємо чистий платок або чисту хустину (не паперову!) До другого кінця його прив’язуємо камінь. Курку прив’язуємо сильно до кінця мотузка, а під неї кладемо тарілку або менажку. Збоку від цієї побудови розпалюємо вогонь, який повинен бути не засильний, але гарячий та віддалений стопу від курки. Як це діється, що курка печеться з усіх сторін, спитаєте. Отож “віяльце” порушається під впливом полум’я, а воно рівночасно крутить мотузок раз в один бік, раз в другий, а мотузок обертає курку. Товщ з курки, який скапує до підставленої ме- нажки, вливаємо постійно знову до курки через маленький отвір, який робимо в ній ножем, вже після зашиття і повішення на мотузок. Ось і все. Спробуйте цього літа спекти в цей спосіб курку. Бажаємо вам смачного!