Пластун увічливий

Мистецтво подобатися – це однозначне із ростом вгору, мистецтвом ставати індивідуальністю, відрізнюватися, бути успішним, щасливим. Лорд Честарфільд

Для успіху в житті чемність, тактовна поведінка більше значать, ніж вроджені таланти. Але її не здобудеш, коли не думаєш про добро інших людей, про їх добре самопочування. Ласкавість і приязне відношення до людей робить чуда. В англійців є така приповідка: «Добрі манери роблять людину», тобто щойно така людина, яка набула культуру поведінки, гідна зватися справжньою людиною. Багато славних людей стали такими завдяки мистецтву поведінки, і навпаки — багато здібних талановитих людей зруйнували себе через невідповідну поведінку.

Тому до шостої точки Пластового Закону подано таке пояснення: увічливий той, хто «допомагає в чесній справі, де до цього нагода, відступає кому слід першість і гарно поводиться з усіма, а особливо зі старшими віком та з жінками. Його ввічливість не сміє робити враження пониження, бо це незгідне з поняттям лицарськости».

Допомога в чесній справі. Часто почуєте, що пластун — це той, хто радіє, коли має нагоду комусь прислужитися доброю порадою, допомогою у виконанні якогось діла, хто завжди охочий виявляти свою увагу до інших людей. Ось мама поспішає з роботою в хаті — діти намагаються їй допомогти накрити стіл, помити посуд, поскладати не тільки свої речі, а й інших членів родини. На вулиці допоможуть перейти старшим людям, коли слизько і легко впасти, піднесуть комусь щось, коли загублять тощо. У домівці не викрикують так, якби це було в лісі, не гонять, зате уважливо вітають старших і своїх ровесників, не заважають там, де хтось працює. Ознака доброго виховання юнаків — це те, що вони вітають старших, уступають їм місце, дають першість усюди. Те ж саме повинно бути у відношенні до жінок і до своїх товаришок-ровесниць.

Пам’ятайте, що люди люблять, коли виявляти до них увагу. Чемність не коштує нам нічого, але за неї можна купити так багато, що того не дістати ні за які гроші. Тому то в купецькому світі так дбають про неї. Чемністю у крамниці, у бюрі подорожей чи будь-де здобувають клієнтів. Чемне відношення поміж начальником бюра і службовцями впливає на успішність та продуктивність праці. Тактом можна здобути те, чого не здобудеш силою.

Лицарськість, ввічливість, пониження. Не допоможуть здібності людині, якщо їй бракує добрих манер. Багато вартісних людей з добрим серцем і чесними намірами мають ворогів через брак чемної поведінки. Коли не набути форм чемної поведінки в юності, тяжко це зробити в старшому віці.

Лицарськість зобов’язує зокрема хлопців і мужчин обороняти слабших і їм допомагати. Звідси й походить вимога чемности, щоб виявляти увагу зокрема до жінок. Але лицарськість — це також і відвага, почуття справедливости, вирозуміння, пошана переконань інших, — словом усе, що має на оці добро інших. Ввічливість — тільки видимі ознаки лицарської поведінки.

Будьте щирі. Але не говоріть забагато про себе чи про інших. Дозвольте іншим також щось сказати. Вони будуть вдячні вам, що ви їх послухали. Але найважливіше — не виходьте з рівноваги, за ніяких умов не дозволяйте язикові папляти всього, що прийде до голови. Люди часто гніваються без дійсної причини, щось собі уроюють. Не робіть собі ворогів сварками, перевагою свого настирливого переконування у дискусіях. Цим можна втратити приятелів. Не критикуйте, не шукайте тільки за помилками. Куди краще похвалити когось, ніж критикувати. Майте почуття гумору, дозвольте часом посміятися також із себе. Коли будете самі сміятися з себе, не будуть з вас сміятися інші.

Можна б давати багато прикладів чемної поведінки, але їх треба вивчити і засвоїти із брошурки п.н. «Правила доброї поведінки», авторками якої є Ф. Любінецка і О. Кузьмович. Ознайомтесь із ниими і плекайте чемність. Вона відкриє вам двері до гарного , успішного життя.