Коли їдемо на табір чи ідемо на пластову мандрівку, бачимо, що, однак, найважливішою ділянкою піонерства — це будова польових кухонь. Ті з нас, що вже складали юнацькі проби, знають добре, що однією з важливих точок життя в природі, є вміти збудувати польову кухню та на ній зварити їжу чи принайменше заварити воду чи усмажити яйця. А як приходиться до теренової гри, не один раз треба не лише вміти збудувати таку кухню, але вміти, напр., спекти на ній хліб чи паляницю, а це вже нелегко. У таких випадках дуже часто виявляється, що наші юнаки і юначки дуже незарадні у піонерстві ; не знають підставових засад будови польових кухонь.
Найважливішим при будові добрих польових кухонь є матеріял, що його приготовляємо на підпалекмя вогню. Цей матеріял мусить бути троякого роду: 1) підпалки — сухі листки, малі гилячки, суха кора — усе таке, що швидко запалюється, 2) хмиз — тріски та гилячки, які запалюються від підпалок і довше горять, 3) дрова — грубі гиляки і дерева, які запалюються від хмизу і довго горять.
Увесь цей матеріял треба приготовити так, щоб мати з нього якнайбільше користи.
Одначе, заки розпочнемо будову кухні, треба нам добре знати, як розпалити вогонь у вільному терені та яке на це обрати місце.
Тут треба дотримуватися таких правил:
Підшукати місце далеко від кущів і трави. Розглянути, куди віє вітер, щоб розпалений вогонь н? поширявся з подувом вітру на поблизькі рослини.
Прочистити добре місце, обране на вогнище, у промірі трьох кроків.
Назбирати достатню кількість пального матеріалу.
Викопати малу ямку в землі, скласти туди матеріял на підпалки, на цьому побудувати піраміду із гилячок, а вище цього — піраміду із грубшого дерева.
Ставши плечима до вітру, підпалити вогонь у середині та почекати, аж добре розгориться.
Будова самої кухні не є важка, коли маємо ‘ре та правильно приготований вогонь. Є різ- роди кухонь, на одних можна зварити лише одну чи дві страви, на інших можна варити постійно.
Так на наших рисунках бачимо чотири роди найбільше популярних польових кухонь. На рисунку ч. 1 і 2 маємо кухні, що найкраще надаються на мандрівки короткотривалі. На рисунках З і 4 маємо кухні, що їх можна будувати на курінних таборах чи на довших зустрічах.
Коли наберемо вправи, збудувати кухню не є ніякою проблемою — а, напевно, страва так зварена смакує багато краще як із великої таборової кухні, де вона не багато інакша як та, що її маємо цілий рік.